Afgelopen vrijdag heeft minister Schippers aangekondigd dat er een  maximale dagdosering voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastgelegd gaat worden in de wet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert  de minister een maximale dagdosering van 21 milligram.

Dat deed ons denken aan een spontaan gesprekje afgelopen zomer bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Wij waren daar om CheckYourself BV in te schrijven toen een medewerker aan de balie ons openhartig vertelde over zijn ervaringen met Vitamine B6. Hij slikte meerdere supplementen waaronder ook vitamine B6 en kreeg na een tijdje allerlei neurologische klachten zonder dat hij wist waarom. Het werd zelfs zo erg dat hij zich ziek moest melden. Pas toen hij er via een online forum achter kwam dat het misschien door een te hoge dosis vitamine B6 zou kunnen komen, heeft hij zijn bloed laten testen op vitamine B6. Toen bleek dat hij een veel te hoge B6 bloedwaarde had ging hij kijken naar de dosering voor B6 die hij dagelijks innam, en ja hoor, die bleek inderdaad veel te hoog te zijn. De klachten verdwenen snel nadat hij is gestopt met deze preparaten.

Deze medewerker van de Kamer van Koophandel bevestigde onze bedrijfsmissie dus al op de dag van onze oprichting! Het is goed om je bloedspiegels te meten voordat je zomaar allerlei preparaten gaat slikken. Hij vond het jammer dat hij niet vooraf zijn bloed had gemeten. Dat had hem een hoop leed en pijn kunnen besparen.

Terug naar het advies van minister Schippers. Zij heeft om dit advies gevraagd omdat er meer dan 80 meldingen van bijwerkingen en klachten zijn gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bij het Bijwerkingencentrum Lareb, net zoals het geval was bij onze balie medewerker.

Op het eerst gezicht lijkt dit ons dus wel een goede zaak. Maar toch is het ook jammer dat de onderzoeken niet ingaan op de mogelijkheid om door het meten van je bloedwaarden te weten te komen of je individuele bloedwaarden optimaal zijn. Dat kan volgens ons veel klachten en narigheid voorkomen. Daarom is onze stelling dat het beter is om eerst te je bloed te meten voordat je supplementen neemt. Het helpt dit soort soort nare klachten voorkomen en maakt je tegelijkertijd meer bewust van je eigen gezondheid. Ons GezondheidsDashboard geeft de mogelijkheid om zelf de regie te pakken en je eigen bloedwaardes te laten meten. Daarbij ontvang je voedingsadvies op wetenschappelijke basis dat is afgestemd op je persoonlijke situatie en je bloedwaarden. Neem een kijkje op onze website via de link: https://checkyourself.nl/gezondheidsdashboard/