Stress of burn-out klachten?

Test zelf of je stress-hormonen uit balans zijn!

Geen verzendkosten.

Do It Yourself speekseltest. Geen prikkosten

Analyse in TOP-laboratorium 100% betrouwbaar

Optie: uitslag bespreken in e-Consult

Informatie over Stress en Burn-out

De belangrijkste stress gerelateerde klachten

Hier een lijst van de meest voorkomende klachten bij angst, stress, burn-out of depressie. Houd er rekening mee dat stress zich bij iedereen anders uit.

Fysieke klachten

 • Druk op de borst
 • Hartkloppingen/-ritmestoornissen
 • Hyperventilatie
 • Hoge bloeddruk,
 • Geheugen & concentratie problemen,
 • Paniekaanvallen
 • Maag-/ spijsverteringsproblemen
 • Spierpijn (rugklachten, stijve nek)
 • Slaapproblemen
 • Trillen
 • Tintelingen in handen en voeten
 • Koude, stijven ledematen
 • Koude handen en voeten
 • Vermoeidheid
 • Neiging om veel te plassen
 • Hoofdpijn (migraine)
 • Droge mond
 • Vertroebeld zicht
 • Neiging tot staren
 • Zweten
 • Opvliegers
 • Gevoelens van uitputting (bijnieren)

Deze lijst is niet compleet. Soms zijn de klachten minder duidelijk. Bij anderen uit stress zich in allerlei andere aandoeningen die schijnbaar los staan van stress maar hier toch verband mee houden zoals een verminderd immunsysteem. Daarnaast kunnen al deze klachten ook op andere, niet stress gerelateerde, aandoeningen duiden.

Let op voor de neerwaartse spiraal
Angst en stress veroorzaken vooral vaak meer angst en stress. Het is vooral de angst voor de angst die angst verder voedt. Wanneer juist die angst verdwijnt, heb je al veel gewonnen.

Vaak kun je deze trend door kennis doorbreken. Als je weet waarom je ervaart wat je ervaart kunnen de symptomen op zichzelf minder beangstigend aanvoelen.  Als je bovendien leert hoe je hormoon huishouding in de war is geraakt dan kan het al een hele geruststelling zijn en besef je dat je deze balans ook weer kunt terug brengen.

Daarom adviseren wij om, bij het vermoeden van stress gerelateerd klachten met de Stress test snel inzicht te krijgen of je een verstoorde hormoonhuishouding hebt voor Cortisol,DHEA en eventueel Amylase.

Hoe kun je stress meten?

Met een Stress-test meet je je stress niveau in algemene zin bij vermoeden van stress of bij (lichte) stress gerelateerde klachten (voor klachten, lees hierboven) Je krijgt inzicht of je een verstoorde hormoonhuishouding hebt voor cortisol en DHEA.

A. Eerste indicatie voor stress
Verlaagde cortisol- en DHEA-waarden op specifieke tijden van de dag zijn een eerste indicatie voor een te hoog stressniveau. Houdt er rekening mee dat deze meting slechts een moment opname is. Deze kunnen gemeten worden met de Stress test basis.

B. Structurele stress
Bij aanhoudende stressprikkels raakt je hormoonbalans op den duur structureel overbelast. Er is dan sprake van structurele verlaging van cortisol en DHEA spiegels. Als je je hier zorgen over maakt, dan adviseren we je om een 24 uurs stress test te doen met vijf keer een cortisol en DHEA meting verspreid over de dag. Je krijgt dan inzicht in je hormonale cortisol curve over een etmaal verdeeld.

Voordelen van de stresstest op speeksel:
Het voordeel van deze speekseltest is dat deze op ieder gewenst tijdstip en op iedere plek plaatsvinden. Daarnaast is het gemakkelijk (non-invasies, geen bloedprik nodig) en pijnloos. De bepaling uit speeksel meet het beoogde vrije, biologisch actieve deel van de hormonen en enzym.

Cortisol:
Cortisol is ons “stress hormoon” of liever gezegd “anti-stress hormoon” en zorgt ervoor dat je ‘normale’ stresssituaties de baas kan. De cortisol waarden in ons lichaam laten normaal gesproken een karakteristiek verloop zien over de dag. Ongeveer een half uur na het ontwaken krijg je een piek in je cortisol waarde die dan langzaam afneemt gedurende dag met het laagste punt in de volgende nacht. Dus als er structureel sprake is van een te hoge cortisol waarde op tijdstippen dat de waardes laag horen te zijn, kan dit zorgen voor uitputting. Is dit aanhoudend het geval dan ontstaan er meestal ook de andere stress gerelateerde klachten zoals hierboven genoemd.

DHEA:
DHEA is het meest voorkomende hormoon in ons lichaam. Dit veel voorkomende hormoon wordt gevormd uit cholesterol en is de voorloper van vele andere hormonen. Anders gezegd: uit DHEA worden andere hormonen gemaakt die we nodig hebben om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Voorbeelden van dit soort hormonen zijn testosteron en oestrogeen. Een andere belangrijke rol die DHEA in ons lichaam heeft, is de bescherming die het biedt wanneer het lichaam stress ervaart. In geval van stress wordt er cortisol aangemaakt. Zodra cortisol geproduceerd wordt, wordt er ook DHEA in het lichaam gevormd. DHEA controleert de hoeveelheid cortisol. Zodra de aanmaak van cortisol te hoog wordt, kan DHEA dit proces blokkeren. Dit heeft als gevolg dat de negatieve effecten van cortisol gecompenseerd kunnen worden.
Evenwicht tussen cortisol en DHEA is van groot belang en de stress testen van CheckYourself meten dan ook allebei de hormonen.

Lees meer over: Hoe werkt de cortisolcurve en hoe breng je je stressstoornis zelf weer in balans. 

Hoe werkt de stress en cortisol curve

Het stress hormoon cortisol is essentieel voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Cortisol heeft een slechte reputatie en staat bekend als het ‘stress hormoon’. Het wordt deels geproduceerd in de bijnier als je onder druk staat of als je je bedreigd voelt.  Dit alarmsysteem werkt prachtig totdat….. het uit balans is.

In de hectiek van vandaag met zijn snelheid en waarin velen van ons overwerkt zijn, onder druk staan om te veel verplichtingen na te komen, stopt dit alarmsysteem soms niet meer. In deze staat van chronische agitatie wordt de verstoring van de cortisol functie getriggerd, resulterend in een veelheid aan problemen zoals slapeloosheid, bovenmatige buikvet, angst en extreme vermoeidheid om maar enkele te noemen. Tot zover de slechte reputatie van cortisol.  Want zonder zijn we hulpeloos.

Het hormoon wordt niet alleen geproduceerd in antwoord op stress situatie, chronische stress zorgt ervoor dat deze hormoon productie alsmaar in de overdrive blijft staan. Normale hormoon levels zijn essentieel voor de regulering van een stabiel energieniveau gedurende de hele dag.  Cortisol orkestreert de prestaties van andere key-hormonen zoals geslachtshormonen en schildklier hormonen.

Daarmee is cortisol een soort controle systeem voor de andere hormonen. Het brengt je bloeddruk omhoog als het omhoog moet gaan en het verhoogt je bloedsuiker gehalte alleen als je dit nodig hebt. Ook moduleert het de werking van je immuun systeem.

Optimaal functionerend cortisol volgt een patroon, ook wel de “cortisol curve” genoemd. In een gezonde curve is cortisol hoog in de ochtend en neemt langzaam af gedurende de dag en avond.

Chronische stress
Bij chronische stress blijft het lichaam de hele dag door cortisol produceren. De curve gaat als een achtbaan op en neer en de overmaat aan cortisol veroorzaakt een reactie op stress die kan leiden tot bijnier uitputting.

Structureel hoge cortisol niveaus hebben op termijn een verwoestende werking, putten je gelukshormoon uit, zoals serotonine, ontnemen je je slaap en zorgen ervoor dat je vet opslaat in je buik. Hoog cortisol staat in relatie tot depressie en eetverslaving. Een disbalans kan voorts chronische ontstekingen en schildklier problemen veroorzaken.

Normale cortisol curve
Normaal gesproken is cortisol het hoogst in de ochtend en helpt ons gedurende de dag om gefocust te blijven op de activiteiten die we moeten doen. Geleidelijk in de dag en avond wordt je cortisol gehalte lager. De eerste signalen dat je cortisol patroon in de war is is dat je vaker verkouden bent, als je regelmatig een kort lontje hebt. Een speeksel test kan dan bevestigen dat je een afwijkend cortisol patroon hebt.

Hieronder worden aan aantal patronen beschreven bijverstoorde cortisol levels. Meestal ontstaan deze in opeenvolgende stadia. Na een langdurige periode van extra cortisol productie raakt de bijnier uitgeput en stopt het met de productie van dit hormoon.

1. Hoge cortisol niveaus in de vroege ochtend
Een gezonde curve begint met hoge cortisol levels in de ochtend, maar niet uren voordat je wakker wordt. Cortisol levels zijn meestal het laagst ongeveer rond drie uur ’s nachts om dan langzaam te stijgen naar zijn piek rond 8 uur ’s ochtends Als je gewoonlijk uren vóór zonsopgang wakker wordt in een staat van opwinding of angst opstaat, is je cortisol piek te vroeg en te hoog.  Dit gebeurt als:

 • Zelden de hele nacht doorslaapt.
 • Je gedachten op volle toeren draaien op het moment dat je wakker wordt.
 • Je in de ochtend prikkelbaar bent en confrontaties hebt.
 • Je energie op raakt in de loop van de ochtend.

2. De gehele dag door hoge cortisol levels
Cortisol piekt in reactie op stressfactoren zoals deadlines op het werk, milieu vervuiling  en slaap gebrek. Voortdurende hoge niveaus kunnen ook zijn veroorzaakt door koffie, te weinig koolhydraten of een intensieve focus op planningen. Als dit cortisol hoog blijft, sta je zelf op scherp maar je bijnieren raken wel vermoeid. Dit voelt als:

 • Je bent constant achter op schema en aan het racen om alles klaar te spelen.
 • Je bent uitgeput en tegelijk hyper energiek.
 • Mensen om je heen valt het op dat je erg snel praat.
 • Je bent snel geïrriteerd en niet snel enthousiast te krijgen voor andere dingen.

3. Hoog cortisol gehalte in de avond
Als je vaak verstrikt raakt in verhitte discussies om negen uur ’s avonds of als ja dan nog een zware sport training doet, is het voorspelbaar dat je cortisol niveaus nachts veel te hoog zal zijn, juist als deze omlaag moet gaan. Een indicatie van een te hoog cortisol level in de avond is:

 • In slaap vallen kost je uren.
 • Je maakt je zorgen in de avond of bent erg geneigd om intensieve discussies te voeren.
 • Je spendeert ’s avonds veel tijd te online, kijkt TV of werkt nog

Dit kan allemaal resulteren in een zelfvernietigende cyclus van hoge tot zelfs hogere cortisol dan overdag.

4. De hele dag lage cortisol levels
Nadat cortisol is verhoogd voor een langere periode, kan het volledig inzakken. Als dit gebeurt voel je je compleet uitgeschakeld. Dit is meestal een teken van bijnier uitputting. Je overwerkte klieren ermee zijn opgehouden. Dit kan veroorzaakt zijn door voortdurende en intense stress, achtereen geschakelde periode van slaapgebrek en algemeen tekort aan mentale rust periodes. Enkele aanwijzingen voor laag cortisol zijn:

 • Je sleept je elke dag door de dag heen, zelfs na voldoende slaap.
 • Er is veel sterke koffie of intensieve sport voor nodig om je een beetje fit te voelen, en zelfs dan duurt dit nooit lang.
 • Je valt overal in slaap, zelfs op je werk.


Lees meer hierover in onze blog: Leer de cortisolcurve begrijpen.

Preventie helpt, voorkom neerwaartse spiraal!

Preventie helpt!
Je kunt preventief ergere stress aandoeningen zoals een burn-out voorkomen met behulp van leefstijl, beweging en gezonde voeding. Lees hiernaast de 7 suggesties daarvoor.

Voorkom een neerwaartse spiraal!
Angst en stress veroorzaken vooral vaak meer angst en stress. Het is vooral de angst voor de angst die angst verder voedt. Dat betreft niet alleen je gevoelens maar ook het feitelijk verder uit balansraken va nje hormonen balans.

Door goed te begrijpen wat er aan de hand is en wat je kunt doen om je stress te verlagen kun je deze negatieve trend zelf doorbreken. Als je weet waarom je ervaart wat je ervaart kunnen de symptomen op zichzelf minder beangstigend aanvoelen. Als je bovendien leert hoe je hormoon huishouding in de war is geraakt dan kan het mogelijk een geruststelling zijn en besef je dat je deze balans ook weer kunt terug brengen.

Meten is weten:
Daarom adviseren wij om, bij het vermoeden van stress gerelateerd klachten met de Stress test snel inzicht te krijgen of je een verstoorde hormoonhuishouding hebt voor Cortisol, Amylase en eventueel DHEA.

7 adviezen om je stress de baas te worden

Als je één of meer van beschreven klachten bij jezelf herkent of uit je test blijkt dat je cortisol of DHEA huishouding volledig uit balans is geraakt, dan is hier het goede nieuws: Er zijn concrete manieren om weer vrienden te worden met je eigen hormoon huishouding en je hormooncyclus te normaliseren. Het kan, zonder medicijnen!  Wel neemt het herstellen van een normale ‘cortisol curve’ veel tijd in beslag maar het is de zeker de moeite waard.

Basis leefstijl aanpassingen aangevuld door goede voeding en supplementen leveren voor de meeste mensen goede effecten op.

Lees hoe je dit zelf kan doen:

1. Verteer koolhydraten
Een koolhydraatarm dieet kan weliswaar helpen bij het afvallen maar het is zeker niet ideaal als je een cortisol disbalans hebt. In een klinische studie uit 2104 (US) over cortisol bleken patiënten met cortisol problemen in staat om hun cortisol curve  te herstellen door een ontbijt met weinig koolhydraten, een lunch en middag met gemiddelde hoeveelheid ‘gezonde’ koolhydraten en een grotere hoeveelheid koolhydraten in de avond. Dit wordt het koolhydraten-cyclus protocol genoemd voor herstel van de cortisol cyclus in de bijnieren.

Stel jezelf een wip voor met een koolhydraat-rijke maaltijd die het cortisol niveau omlaag brengt en een koolhydraat-arme maaltijd die het cortisol niveau hoog laat zijn. Koolhydraten verhogen je bloedsuiker gehalte waarop je alvleesklier insuline gaat produceren om die verhoging te verwerken. Insuline verlaagt de cortisol productie. Conclusie: Als je bloedsuiker omhoog gaat dan gaat je cortisol naar beneden. Het helemaal vermijden van koolhydraten kan tot gevolg hebben dat je cortisol niveau verhoogd blijft terwijl je het juist naar beneden wil brengen.

Als je te weinig koolhydraten binnen krijgt, verhoog je cortisol omdat je spieren dan graag glucose willen ontvangen . In ruil daarvoor verhoogt je cortisol zelfs nog meer. En dat kan echte problemen geven in de avond.

2. Neem voedingssupplementen
Er is niet één wondersupplement in staat om je cortisol patroon te ‘resetten’ maar het lijkt erop dat drie essentiële supplement hierbij wel een belangrijke rol spelen:   omega-3 vetzuren, vitamine C en vitamine B5. Omega-3 schijnt zowel het cortisol niveau in de ochtend als de BMI (BodyMass Index) te verlagen. B5 reduceert de overmatige excretie van cortisol bij chronische stress en extra vitamine C (niet meer dan 1 gram per dag) blijkt cortisol te verlagen bij patiënten die een operatie ondergaan.

3. Drink voldoende
Bij stress neigen we gedehydrateerd te raken. Niet alleen omdat we vergeten te drinken als we aan het vechten of vluchten zijn, bij angst gaat ook je hartritme en je ademhaling omhoog en daarbij verbruik je nu eenmaal meer vocht.

Zelfs als we ruim water drinken kunnen we bij stress gedehydrateerd raken. We gaan vaker naar de wc. Het lijkt erop dat water snel naar je blaas doorstroomt in plaats van dat het naar je cellen wordt geleid.

Dus als je merkt dat je moet plassen enkele minuten nadat je gedronken hebt, kan dit een signaal zijn dat je drank niet opgenomen wordt door je lichaam. Je zou dan wat mineralen of aminozuren kunnen toevoegen aan je glas water om ervoor te zorgen dat het vocht wordt opgenomen in je lichaam. Optimale levels van essentiële vetzuren kunnen ook helpen.

4. Oefenen in ontspanning
Voor je bijnieren maakt het niet uit of jouw stress een mentale of fysieke oorzaak heeft. Het is hun taak om je te beschermen als je het gevoel hebt dat je gevaar loopt. Ze pompen ons cortisol rond wanneer je je geagiteerd of bedreigd voelt totdat… totdat de bijnier zelf uitgeput raakt. Dus als je leert om je hersenen te kalmeren en er een bepaalde mate van controle over te krijgen, dan blijft je sympathische zenuwstelsel stil.

Spirituele oefeningen zijn zeer waardevol en bieden tegenwicht tegen een constante status van alarm. Dit kan door bidden, yoga, mindfulness, een boswandeling of tijdens de lunchpauze dagelijks 5 minuten stil luisteren naar de geluiden om je heen. Het gaat erom dat je een vorm van oefenen vindt die makkelijk is voor jou en die je verbindt met je zelf. Het is noodzakelijk om dit de doen. En al helemaal als je overgewicht hebt. Het is gebleken dat obese vrouwen die voor vier maanden een mindfulness programma volgden, gewicht rond de buik verloren. Dat is best logisch als je bedenkt dat je buikvet vier keer zoveel cortisol receptoren bevat dan elders in je lichaam. Dus ontspanningsoefeningen bieden voordeel op elk gewenst tijdstip van de dag, onafhankelijk van je huidige cortisol patroon, maar ze werken vooral goed in de avond voor betere slaap.

5. Tijd voor een ‘work-out’
We hebben allemaal geleerd dat intensieve beweging een goede manier is om te ont-stressen maar we weten nu ook dat dit zelfs absoluut noodzakelijk is. Een uurtje spinnen vroeg in de ochtend geeft een heel ander cortisol level dan een yoga klas op dit tijdstip. Voor veel mensen is het juist niet handig om een cortisol piek in de avond te creëren. Bij intensieve training stijgt je cortisol level en dat is prachtig als je een energie-boost nodig hebt in de ochtend of vroege middag. Maar het is niet handig om in de avond intensief te sporten omdat het slapeloosheid en angst stimuleert.

Dit betekent niet dat je het sporten moet opgeven als het voor jou alleen in de avond mogelijk is maar bedenk dat een aanpassing in je dag schema wel degelijk kan helpen om je cortisol patroon weer gezond te maken. Observeer bij jezelf in welke mate verschillende oefeningen een effect hebben op je slaap of energie niveau. Als je je dan je een tijdje yoga doet in plaats van sporten zullen je klieren je dankbaar zijn.

6. Verlicht stress met adaptogene kruiden
Reeds duizenden jaren verlagen de traditionele Chinese artsen en ayurveda beoefenaars stress door gebruik van adaptogene kruiden zoals: ginseng, rhodiola, ashwagandha, eleuthero. Adaptogene kruiden zijn voor sommigen een goede manier om hun cortisol level omlaag te brengen naar het normale gezonde niveau los van welk type bijnier problemen je hebt.

Adaptogene kruiden reduceren niet alleen stress maar helpen ook om de cortisol curve terug te brengen naar de natuurlijke curve. Deze kruiden ondersteunen de bijnier en de hypofyse om efficiënter te werken. Als deze systemen correct functioneren dan is de kans hoger dat er cortisol wordt vrijgegeven op de momenten dat dat nodig is in plaats van pieken en dalen te vertonen

7. Zorg dat je voldoende slaapt
Rusten is de sleutel tot herstel van een gezonde cortisol curve. Dus zelfs als je veel te doen hebt en je niet slaperig bent, of als je je email moet bijwerken, ga dan toch maar liever naar bed. Slaap is heel erg belangrijk als het gaat om cortisol. We weten dat van acht uur slaap naar zes uur slaap al de cortisol patronen verstoort in minder dan twee weken. Daarnaast, als je gezonde koolhydraten eet tijdens het avondeten, een beetje relax oefeningen doet en adaptogenische kruiden gebruikt dan ga je ervaren dat in slaap vallen en een diepe herstellende slaap opeens veel makkelijker zal zijn.

Je moet slaap zien als een beloning voor al jouw inspanningen om je cortisol systeem te resetten. Een verbeterd slaap patroon ondersteunt ook andere leefstijl veranderingen. Genoeg rust maakt ook dat je makkelijker dat vierde kopje koffie in de ochtend kan laten staan. Het houdt je gefocust tijdens meditatie oefeningen en vermindert wegzakkers en tukjes gedurende de dag. Dit komt doordat cortisol en melatonine, het hormoon dat de slaap en waak cyclus reguleert, in tandem werken. Als cortisol omlaag gaat, neemt melatonine het over en zorgt ervoor dat je je slaperig voelt. Tijdens je slaap zorgen de relatief lage cortisol gehaltes ervoor dat je cellen gerepareerd worden en helen. Als je cortisol niveau verhoogd blijft, kan je lichaam deze reparaties niet uitvoeren en wordt je moe wakker.

Als je cortisol curve terug op schema is krijg je de energie die je de hele dag nodig hebt en daarna de rust die je verdient, zonder je door de dag te moeten slepen. Je zult weer genieten het fijne gevoel ervaren alsof je van een ski piste glijdt in plaats van geradbraakt uit een achtbaan te stappen.  Jij en je cortisol zullen weer vrienden zijn, samenwerken in plaats van elkaar naar beneden te halen.

Informatie vingerprik, urine en speeksel testen:

Hoe werkt de 'Do-It-Yourself' monsterafname

1. Bestel testkit

Na je online bestelling vul je enkele aanvullende gegevens in op een digitaal intake-formulier. Dit is  voor onze therapeuten voor een goede interpretatie van je testresultaten.

2. Do-it-yourself

Je neemt zelf een vingerprik bloedmonster met onze duidelijke instructies. Klik:

Instructie monster afname.

Ziet je hier tegenop? Kies dan voor de Vingerprik Service van CheckYourself (zie hiernaast). Daarnaast zijn er ook testen op speeksel en urine monsters of een combinatie hiervan.

3. Verstuur monster

Het bloedmonster wordt in een meegeleverde medische retour enveloppe direct naar het laboratorium gestuurd. Geen extra portokosten nodig.

4. Laboratorium analyse

De analyse vindt plaats in een Nederlands laboratorium dat voldoet aan hoge kwaliteitsnormen.

5. Online uitslag per mail

Je kunt de digitale uitslag (pdf) raadplegen en downloaden. Je kunt ook opgeven dat je de uitslag liever online bekijkt via een toegestuurd wachtwoord.

Test proces met zelf monster afname en lab analyse
(Nuchter) naar de prikpost niet nodig!

Met de do-it-yourself vingerprik  hoeft je niet naar een prikpost voor bloed afname. Je kunt nu in alle rust thuis pijnloos een monster afnemen.

Gemakkelijk thuis vóór het ontbijt als je nuchter moet zijn voor de afname van bloed.

Voorbeeld uitslag

De uitslag geeft de waarden per biomarker, de grenswaarden en ook een kleuren indicatie (groen – oranje – geel). Bij de uitslag sturen we ook een online toelichting mee en als het nuttig is ook nog een persoonlijke toelichting van onze orthomoleculaire voedingsthearpeute.

Voorbeeld Uitslag vingerprik gezondheidstesten

Bij sterk afwijkende testuitslag, helpen onze therapeuten u verder

Testuitslagen worden door onze orthomoleculaire therapeuten professioneel beoordeeld.

Indien de testuitslag grote afwijkingen vertoont ten opzichte van de gezonde norm, dan krijgt u van ons persoonlijk bericht en advies om contact op te nemen met een arts of therapeut. Je kunt dan ook vragen stellen aan onze therapeut. Dit is een unieke en geheel vrijblijvende service van CheckYourself om de beste kwaliteit te leveren aan onze klanten. Heb je meer vragen? overweeg dan een telefonisch of skype e-consult (zie hieronder)

Optie: Vingerprik service door CheckYourself
Wij helpen je als je zelf liever geen vingerprik doet. Geef bij bestelling je voorkeur voor een lokatie (Amsterdam, Rotterdam, ‘t Gooi) en datum op voor een prikafspraak. Wij proberen hierin flexibel te zijn. Wij vragen wel een vergoeding voor deze service.
Optie: ook testen via je behandelaar mogelijk
Bij de bestelling kunt je opgeven of de uitslag direct naar je behandelaar gestuurd moet worden. Deze optie is gratis.
Optie: vraag over je uitslag? Doe je e-Consult

Klik hier voor een e-consult.

Maak kennis met onze 2 orthomoluculiere therapeuten die je vragen over je uitslag telfonisch kunnen beantwoorden en je advies geven  (voeding, leefstijl, suppolementen) over hoe nu verder. Zij kunnen ook goed inschatten als je beter naar de arts kunt gaan met je klachten.

Jacqueline ter Hofstede 

Orthomoleculair Therapeut regio Amsterdam

Ischa Gijzel

Orthomoleculair Therapeut regio Rotterdam

Nieuws

(scroll naar boven voor onze testen)
Week van de werkstress: Vitaliteitscheck-up

Week van de werkstress: Vitaliteitscheck-up

Week van de werkstress Van 12 tot 16 november 2018 vindt voor de vijfde keer de week van de werkstress plaats. Deze week staat dit jaar in het teken van preventie van werkstress en het vergroten van werkplezier. Het doel is om ervoor te zorgen dat bij zoveel mogelijk...

Lees meer
Nieuw: persoonlijke vetzuren analyse!

Nieuw: persoonlijke vetzuren analyse!

Verminder je risico op hart- en vaat ziekte met de vetzuren analyse. Krijg inzicht in jouw bloedwaarden voor de verschillende vetzuren en ontvang advies over de juiste voeding & supplementen om terug in balans te komen. Ik leg je uit waarom het nuttig is om je eigen vetzurenbalans te laten meten.

Lees meer
Hoe overleef ik mijn DNA-profiel!

Hoe overleef ik mijn DNA-profiel!

Een paar weken geleden heb ik de DNA voeding speekseltest gedaan via CheckYourself en nu heb ik dan mijn DNA-profiel ontvangen, een rapport dat focust op het verband tussen DNA en mijn voeding. Ik ben heel benieuwd! Degenen die me kennen weten dat ik als moleculair...

Lees meer

Benieuwd hoe een CheckYourself test werkt? Download het gratis rapport

In het rapport zie je hoe de uitslagen van CheckYourself worden voorzien van algemene toelichting, maar ook van een persoonlijk advies om je verder te helpen. Zo weet je gelijk waar je bij ons aan toe bent.

Waarom CheckYourself?

 • Wij ondersteunen je door het hele proces
 • Meer dan een standaard preventietest
 • Persoonlijk test advies op jouw vraag
 • Eenvoudige afname thuis
 • Begrijpelijke uitslagen en toelichting
 • We respecteren en garanderen jouw privacy
 • Gecertificeerde laboratoria

Veelgestelde vragen

Het stresshormoon cortisol is cruciaal voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Lees in dit artikel hoe jij kan herkennen of je Cortisol levels onder controle zijn.
Het is algemeen bekend dat overgewicht een risico is voor je gezondheid maar er zijn andere factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven en gezamenlijk een groot risico vormen voor hart- en vaatziekten en diabetes. De volgende factoren spelen een belangrijke rol: schadelijk buikvet, te hoge bloeddruk, ongezond cholesterolgehalte door de verhouding van HDL en LDL lipoproteïnen, insulineresistentie (een hoog suikergehalte in het bloed) en een hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden). Doe hier een korte gezondheidscheck om je risico's in kaart te brengen.
Er zijn andere schildkliertesten die je kunt doen, maar het is wel verstandig om eerst te checken of je klachten met je schildklier te maken hebben.
CheckYourself gelooft in de waarden van gerichte testen om meer informatie over je gezondheid in kaart te brengen. Het is een puzzel die we samen met jou in gaan oplossen. De combinatie van je aanleg (DNA testen) en gericht functionele testen kunnen je inzichten geven die je zelf kan toepassen in je leven. Het gaat dus niet over ziektebeelden waar je zelf niets aan kan doen.
De uitslagen van Check Yourself zijn voorzien van voeding en lifestyle adviezen op maat. In sommige gevallen maken we gebruik van andere biomarkers dan de huisarts. Daarnaast focussen we op preventie en gebruiken wij streefwaarden i.p.v. referentiewaarden. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Ja, er zijn meerdere biomarkers die we een kaart kunnen brengen. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Vragen? Bel: +31850600578