Check yourself

Cortisol, ook wel stresshormoon genoemd, wordt door je bijnieren geproduceerd en vrijgegeven als je last hebt van mentale of fysieke spanning. Natuurlijk is het helemaal niet erg als je af en toe een beetje stress hebt, maar heb je er langere tijd last van, dan kan dit veel processen in je lichaam verstoren. Cortisol verlagen is dan niet alleen goed voor je, maar zelfs noodzakelijk. Het zelf genezende vermogen, wat je van nature hebt, verlaagt als je cortisol waarden te hoog zijn en het is ook een stuk moeilijker om af te vallen.

Daarnaast zorgt een chronisch te hoge cortisolspiegel er ook voor dat de werking, de grootte en de structuur van je hersenen veranderen. Je kunt je hierdoor minder goed concentreren en je vergeet vaker dingen. Ook kan een hoge cortisolwaarde er voor zorgen dat er in de hersenen een vroegtijdige veroudering optreedt. Cortisol verlagen is dus erg belangrijk.

Als je stressniveau te hoog is, dan zorgt dit er niet alleen voor dat de kwaliteit van je leven achteruit gaat, het is ook nog eens hartstikke ongezond voor je lichaam. Langdurig aanhoudende spanning kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid of zelf een burn-out.

Er zijn echter een aantal tips die je kunnen helpen om het stressniveau in je leven te verminderen, met als gevolg dat je cortisol naar beneden gaat. In dit blog bespreken we 30 tips die je helpen om je cortisol verlagen en je stresslevels in toom te krijgen.

1. Vermijd sigaretten en cafeïne

Zowel cafeïne als sigaretten zorgen ervoor dat je lichaam een tijdelijke boost krijgt. Dit heeft als resultaat dat je alert blijft en voldoende energie hebt, maar dit is helaas maar voor een korte periode. Het gebruik van cafeïne en sigaretten zorgt er niet voor dat je in balans raakt; de symptomen van spanning zullen op de lange termijn alleen maar erger worden. Cortisol verlagen begint dus bij het afzweren van dit soort ongezonde gewoontes.

2. Vermijd suikers

Ook suikers zorgen ervoor dat je een tijdelijke boost krijgt, maar net als met cafeïne en sigaretten krijg je kort daarna een dip, waardoor je er alleen maar meer van nodig hebt om je goed te voelen.

3. Maak een takenlijst

Als je meer rust in je hoofd wilt en een lager stressniveau, dan is het maken van een takenlijst een prima oplossing. Het opschrijven van al je taken, en hier prioriteiten in te stellen, geeft rust. Door de takenlijst per punt af te werken verminder je je stressniveau. Ook het doorstrepen van een taak geeft je een goed gevoel.

4. Relativeer

Vraag jezelf geregeld af waar je je eigenlijk druk om maakt. Als je iets niet op tijd af hebt, wat gebeurt er dan? Vaak maak je je druk om iets dat nooit gaat gebeuren. Focus je op de taken die het belangrijkste zijn.

5. Stop met multitasking

Multitasken zorgt er niet voor dat je efficiënter werkt. De kans is groter dat het nog drukker in je hoofd wordt als je probeert om meerdere dingen tegelijk te doen. Focus je dus alleen op de allerbelangrijkste taak; de rest komt daarna.

6. Eet pure chocolade

In chocolade zitten veel antioxidanten die cortisol verlagen en ervoor zorgen dat het stressniveau vermindert. Dit is één van de redenen waarom mensen ontspannen raken van het eten van chocolade. Pure chocolade beschermt je hersenen door het groeihormoon in je hersenen te stimuleren.

7. Eet extra vierge olijfolie

Olijfolie heeft een ontstekingsremmende werking en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ook bevat het de stof oleuropeïne, die kan helpen om de cortisolspiegel te verlagen.

8. Ruim op

Een opgeruimd bureau of een opgeruimde ruimte zorgt voor meer rust in je hoofd. Hierdoor verlaag je je cortisolniveau, omdat je minder last hebt van prikkels.

9. Eet en drink voldoende

Voldoende eiwitten nuttigen en schoon en gefilterd water drinken zorgen voor een laag stresshormoonniveau. Eet je te weinig, dan verhoogt de cortisolspiegel.

10. Stop met piekeren

Als je veel last hebt van spanningen, dan blijf je vaak oneindig piekeren, met als resultaat dat je je werk niet meer los kunt laten of zelfs niet meer kunt slapen.

11. Eet voldoende antioxidanten

Antioxidanten staan erom bekend dat ze in het lichaam oxidatieve stress tegengaan, maar ze verminderen ook het cortisolniveau. Bessen die donker zijn bevatten antochyanines; meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat deze kunnen helpen om het cortisolniveau te verlagen.

12. Beweeg met mate

Bewegen is goed voor je. Het brengt je hormonen in balans en je stressniveau vermindert door het vrijmaken van endorfines. Overtraining kan er echter voor zorgen dat de stresshormoonspiegels verhoogd worden.

13. Zorg voor voldoende diepe slaap

Als je je cortisolniveau wilt verlagen, dan is het belangrijk om voldoende en goed te slapen en altijd op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit zorgt voor een stabiele cortisolproductie.

14. Hou je aan een regelmatig eet schema

Door op vaste tijden te eten en te plannen wat je gaat eten, hou je je stressniveau onder controle. Je hebt dan geen spanning over wanneer je de volgende maaltijd moet nuttigen en je voorkomt emotie eten.

15. Vermijd overmatig alcoholgebruik

Uit onderzoek blijkt dat je cortisolspiegel met drie procent kan stijgen als je één glas alcohol per week drinkt. Sta je onder veel druk, dan kan het cortisolniveau nog hoger worden.

16. De problemen van je afschrijven

Praten over je problemen helpt, maar schrijven ook. Door problemen van je af te schrijven zorg je ervoor dat het helderder wordt in je hoofd. Dit vermindert het stressniveau.

17. Onderzoek de oorzaak van de spanningen

Waar komt je stress vandaan? Zodra je dit weet kun je er iets aan doen.

18. Rust voldoende

Neem na een drukke dag op je werk voldoende rust, probeer je gedachten uit te schakelen en ga over op ontspanning. Dit helpt je om de stresslevels te verminderen.

19. Verhoog je stressweerstand

Als je conditie goed is, zowel lichamelijk als geestelijk, ben je beter bestand tegen stressinvloeden.

20. Praat over je gevoelens

Door gevoelens op te kroppen maak je je stressniveau alleen maar hoger. Praat dus met iemand over je gevoelens; een vriend, je partner of een psycholoog.

21. Zoek de buitenlucht op

Je stressniveau vermindert als je veel in de natuur bent. Zonlicht en beweging hebben op je hormoonhuishouding een positief effect.

22. Verminder prikkels

Alle prikkels moeten verwerkt worden door je hersenen. Om je stressniveau te verlagen kun je daarom het beste het aantal prikkels dat je op een dag binnenkrijgt verminderen. Zet je telefoon uit en lees eens een boek in plaats van tv kijken.

23. Zorg voor een vast ritme

Een vast dag-, en nachtritme zorgt voor een uitgerust gevoel en helpt je om makkelijker in slaap te vallen.

24. Vergeet niet om te genieten

Wat vind je leuk om te doen? Doe dit dan vaker. Geniet extra van je kopje koffie of die prachtige zonsondergang. Mindfulness en in het nu zijn helpt je stressniveau te verminderen.

25. Wees tevreden

Accepteer dat je leven goed is zoals het is. Niet teveel van jezelf verwachten helpt om je stresslevels omlaag te krijgen. Als je altijd maar meer en beter wilt helpt je niet om rustiger te worden.

26. Drink anti-stress thee

Groene thee, zwarte thee en kruidenthee zijn hartstikke gezond voor je en zorgt voor een vermindert stressniveau. Een ideale vervanging als je je koffie inname af wilt bouwen.

27. Slik vitamine C

Eén van de belangrijkste anti-stress vitamines is vitamine C. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vitamine C helpt bij depressie, angstgevoelens en vermoeidheid, maar ook je immuunsysteem beschermt tegen het negatieve effect van spanning.

28. Slik extra magnesium

Heb je een stressvolle periode? Dan plas je vier keer zoveel magnesium uit dan je normaal zou doen. Aanvulling is dus gewenst.

29. Oefen in ontspanning

Om je stressniveau te verlagen is het zinvol om te oefenen in ontspanning. Spirituele oefeningen helpen je om tegenwicht te geven in stressvolle periodes. Je kunt bidden of yoga doen, maar ook bewust ademhalen helpt je al om rustiger te worden.

30. Heb plezier in het leven

Cortisol, ook wel stresshormoon genoemd, wordt door je bijnieren geproduceerd en vrijgegeven als je last hebt van mentale of fysieke spanning. Natuurlijk is het helemaal niet erg als je af en toe een beetje stress hebt, maar heb je er langere tijd last van, dan kan dit veel processen in je lichaam verstoren. Het zelf genezende vermogen, wat je van nature hebt, verlaagt als je cortisol waarden te hoog zijn en het is ook een stuk moeilijker om af te vallen. Daarnaast zorgt een chronisch te hoge cortisolspiegel er ook voor dat de werking, de grootte en de structuur van je hersenen veranderen. Je kunt je hierdoor minder goed concentreren en je vergeet vaker dingen. Ook kan een hoge cortisolwaarde er voor zorgen dat er in de hersenen een vroegtijdige veroudering optreedt. Cortisol verlagen is dus erg belangrijk.

Als je stressniveau te hoog is, dan zorgt dit er niet alleen voor dat de kwaliteit van je leven achteruit gaat, het is ook nog eens hartstikke ongezond voor je lichaam. Langdurig aanhoudende spanning kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid of zelf een burn-out. Er zijn echter een aantal tips die je kunnen helpen om het stressniveau in je leven te verminderen, met als gevolg dat je cortisol naar beneden gaat. In dit blog bespreken we 30 tips die je helpen om je cortisol verlagen en je stresslevels in toom te krijgen.

1. Vermijd sigaretten en cafeïne

Zowel cafeïne als sigaretten zorgen ervoor dat je lichaam een tijdelijke boost krijgt. Dit heeft als resultaat dat je alert blijft en voldoende energie hebt, maar dit is helaas maar voor een korte periode. Het gebruik van cafeïne en sigaretten zorgt er niet voor dat je in balans raakt; de symptomen van spanning zullen op de lange termijn alleen maar erger worden.

2. Vermijd suikers

Ook suikers zorgen ervoor dat je een tijdelijke boost krijgt, maar net als met cafeïne en sigaretten krijg je kort daarna een dip, waardoor je er alleen maar meer van nodig hebt om je goed te voelen.

3. Maak een takenlijst

Als je meer rust in je hoofd wilt en een lager stressniveau, dan is het maken van een takenlijst een prima oplossing. Het opschrijven van al je taken, en hier prioriteiten in te stellen, geeft rust. Door de takenlijst per punt af te werken verminder je je stressniveau. Ook het doorstrepen van een taak geeft je een goed gevoel.

4. Relativeer

Vraag jezelf geregeld af waar je je eigenlijk druk om maakt. Als je iets niet op tijd af hebt, wat gebeurt er dan? Vaak maak je je druk om iets dat nooit gaat gebeuren. Focus je op de taken die het belangrijkste zijn.

5. Stop met multitasking

Multitasken zorgt er niet voor dat je efficiënter werkt. De kans is groter dat het nog drukker in je hoofd wordt als je probeert om meerdere dingen tegelijk te doen. Focus je dus alleen op de allerbelangrijkste taak; de rest komt daarna.

6. Eet pure chocolade

In chocolade zitten veel antioxidanten die ervoor zorgen dat het stressniveau vermindert. Dit is één van de redenen waarom mensen ontspannen raken van het eten van chocolade. Pure chocolade beschermt je hersenen door het groeihormoon in je hersenen te stimuleren.

7. Eet extra vierge olijfolie

Olijfolie heeft een ontstekingsremmende werking en heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen. Ook bevat het de stof oleuropeïne, die kan helpen om de cortisolspiegel te verlagen.

8. Ruim op

Een opgeruimd bureau of een opgeruimde ruimte zorgt voor meer rust in je hoofd. Hierdoor verminder je je stressniveau, omdat je minder last hebt van prikkels.

9. Eet en drink voldoende

Voldoende eiwitten nuttigen en schoon en gefilterd water drinken zorgen voor een laag stresshormoonniveau. Eet je te weinig, dan verhoogt de cortisolspiegel.

10. Stop met piekeren

Als je veel last hebt van spanningen, dan blijf je vaak oneindig piekeren, met als resultaat dat je je werk niet meer los kunt laten of zelfs niet meer kunt slapen.

11. Eet voldoende antioxidanten

Antioxidanten staan erom bekend dat ze in het lichaam oxidatieve stress tegengaan, maar ze verminderen ook het cortisolniveau. Bessen die donker zijn bevatten antochyanines; meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat deze kunnen helpen om het cortisolniveau te verlagen.

12. Beweeg met mate

Bewegen is goed voor je. Het brengt je hormonen in balans en je stressniveau vermindert door het vrijmaken van endorfines. Overtraining kan er echter voor zorgen dat de stresshormoonspiegels verhoogd worden.

13. Zorg voor voldoende diepe slaap

Als je je cortisolniveau wilt verlagen, dan is het belangrijk om voldoende en goed te slapen en altijd op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Dit zorgt voor een stabiele cortisolproductie.

14. Hou je aan een regelmatig eet schema

Door op vaste tijden te eten en te plannen wat je gaat eten, hou je je stressniveau onder controle. Je hebt dan geen spanning over wanneer je de volgende maaltijd moet nuttigen en je voorkomt emotie eten.

15. Vermijd overmatig alcoholgebruik

Uit onderzoek blijkt dat je cortisolspiegel met drie procent kan stijgen als je één glas alcohol per week drinkt. Sta je onder veel druk, dan kan het cortisolniveau nog hoger worden.

16. De problemen van je afschrijven

Praten over je problemen helpt, maar schrijven ook. Door problemen van je af te schrijven zorg je ervoor dat het helderder wordt in je hoofd. Dit vermindert het stressniveau.

17. Onderzoek de oorzaak van de spanningen

Waar komt je stress vandaan? Zodra je dit weet kun je er iets aan doen.

18. Rust voldoende

Neem na een drukke dag op je werk voldoende rust, probeer je gedachten uit te schakelen en ga over op ontspanning. Dit helpt je om de stresslevels te verminderen.

19. Verhoog je stressweerstand

Als je conditie goed is, zowel lichamelijk als geestelijk, ben je beter bestand tegen stressinvloeden.

20. Praat over je gevoelens

Door gevoelens op te kroppen maak je je stressniveau alleen maar hoger. Praat dus met iemand over je gevoelens; een vriend, je partner of een psycholoog.

21. Zoek de buitenlucht op

Je stressniveau vermindert als je veel in de natuur bent. Zonlicht en beweging hebben op je hormoonhuishouding een positief effect.

22. Verminder prikkels

Alle prikkels moeten verwerkt worden door je hersenen. Om je stressniveau te verlagen kun je daarom het beste het aantal prikkels dat je op een dag binnenkrijgt verminderen. Zet je telefoon uit en lees eens een boek in plaats van tv kijken.

23. Zorg voor een vast ritme

Een vast dag-, en nachtritme zorgt voor een uitgerust gevoel en helpt je om makkelijker in slaap te vallen.

24. Vergeet niet om te genieten

Wat vind je leuk om te doen? Doe dit dan vaker. Geniet extra van je kopje koffie of die prachtige zonsondergang. Mindfulness en in het nu zijn helpt je stressniveau te verminderen.

25. Wees tevreden

Accepteer dat je leven goed is zoals het is. Niet teveel van jezelf verwachten helpt om je stresslevels omlaag te krijgen. Als je altijd maar meer en beter wilt helpt je niet om rustiger te worden.

26. Drink anti-stress thee

Groene thee, zwarte thee en kruidenthee zijn hartstikke gezond voor je en zorgt voor een vermindert stressniveau. Een ideale vervanging als je je koffie inname af wilt bouwen.

27. Slik vitamine C

Eén van de belangrijkste anti-stress vitamines is vitamine C. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vitamine C helpt bij depressie, angstgevoelens en vermoeidheid, maar ook je immuunsysteem beschermt tegen het negatieve effect van spanning.

28. Slik extra magnesium

Heb je een stressvolle periode? Dan plas je vier keer zoveel magnesium uit dan je normaal zou doen. Aanvulling is dus gewenst.

29. Oefen in ontspanning

Om je stressniveau te verlagen is het zinvol om te oefenen in ontspanning. Spirituele oefeningen helpen je om tegenwicht te geven in stressvolle periodes. Je kunt bidden of yoga doen, maar ook bewust ademhalen helpt je al om rustiger te worden.

30. Heb plezier in het leven

Gelukkig zijn helpt je om je cortisolniveau laag te houden. Mensen met een positieve instelling hebben een lager cortisolniveau, een gezonde hartslag, een lagere bloeddruk en een sterk immuunsysteem.

Wil jij weten hoe het met je cortisol is gesteld? Een eenvoudige plek om te beginnen is ons pakket ‘Stresstest en verlichting’, waar we jouw cortisollevels accuraat meten en je ook meteen de handvaten geven om ze te stabliseren.

Bekijk de ‘Stresstest’ en verlichting’ aanbieding hier.

Benieuwd hoe een CheckYourself test werkt? Download het gratis rapport

In het rapport zie je hoe de uitslagen van CheckYourself worden voorzien van algemene toelichting, maar ook van een persoonlijk advies om je verder te helpen. Zo weet je gelijk waar je bij ons aan toe bent.

Waarom CheckYourself?

  • Wij ondersteunen je door het hele proces
  • Meer dan een standaard preventietest
  • Persoonlijk test advies op jouw vraag
  • Eenvoudige afname thuis
  • Begrijpelijke uitslagen en toelichting
  • We respecteren en garanderen jouw privacy
  • Gecertificeerde laboratoria

Veelgestelde vragen

Het stresshormoon cortisol is cruciaal voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Lees in dit artikel hoe jij kan herkennen of je Cortisol levels onder controle zijn.
Het is algemeen bekend dat overgewicht een risico is voor je gezondheid maar er zijn andere factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven en gezamenlijk een groot risico vormen voor hart- en vaatziekten en diabetes. De volgende factoren spelen een belangrijke rol: schadelijk buikvet, te hoge bloeddruk, ongezond cholesterolgehalte door de verhouding van HDL en LDL lipoproteïnen, insulineresistentie (een hoog suikergehalte in het bloed) en een hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden). Doe hier een korte gezondheidscheck om je risico's in kaart te brengen.
Er zijn andere schildkliertesten die je kunt doen, maar het is wel verstandig om eerst te checken of je klachten met je schildklier te maken hebben.
CheckYourself gelooft in de waarden van gerichte testen om meer informatie over je gezondheid in kaart te brengen. Het is een puzzel die we samen met jou in gaan oplossen. De combinatie van je aanleg (DNA testen) en gericht functionele testen kunnen je inzichten geven die je zelf kan toepassen in je leven. Het gaat dus niet over ziektebeelden waar je zelf niets aan kan doen.
De uitslagen van Check Yourself zijn voorzien van voeding en lifestyle adviezen op maat. In sommige gevallen maken we gebruik van andere biomarkers dan de huisarts. Daarnaast focussen we op preventie en gebruiken wij streefwaarden i.p.v. referentiewaarden. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Ja, er zijn meerdere biomarkers die we een kaart kunnen brengen. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Vragen? Bel: +31850600578