Check yourself

70% van de vrouwen en 50% van de mannen merken niets na een besmetting met Chlamydia. De infectie is er wel maar er zijn geen klachten. Toch zijn de risico’s op langere termijn groot.

Vrouwen
Bij 10-30% van de geïnfecteerde vrouwen leidt chlamydia tot ontstekingen van urinebuis, baarmoederhals en/of eileiders. De ontsteking in het bekkengebied heet PID (Pelvic Inflammatory Disease) en gaat soms (4%) gepaard met koorts en hevige pijn. Ook is aangetoond dat 36% van de vrouwen milde tot matige klachten hebben en dat 60% zonder symptomen was. Dit is de reden dat men het over een tijd bom heeft. PID vermindert de vruchtbaarheid en vergroot het risico op onvruchtbaarheid doordat de eileiders blijvend beschadigd raken. PID kan ook de kans verhogen op een op een buiten baarmoederlijke zwangerschap.
Mannen
Bij circa 50% van de geïnfecteerde mannen leidt urogenitale (dus zowel in anale streek als rond de penis) chlamydia tot klachten zoals ontstekingen van urinebuis en bijballen (respectievelijk urethritis en epididymitis). De belangrijkste symptomen van een urinebuisontsteking zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, moeizaam plassen en/of afscheiding van pus uit de urinebuis (druiper). De incubatietijd van een urinebuisontsteking bij mannen varieert van zeven dagen tot drie weken.
In een enkele geval (1-4%) kan de chlamydia infectie bij mannen opstijgen en leidt dan tot een chronische prostatitis en/of epididymitis1. Het risico op infertiliteit bij mannen staat niet vast, hoewel er wel tijdelijke verminderde kwaliteit van sperma is gevonden tijdens een chlamydia infectie.
Als deze klachten voor mannen je niet zo ernstig voorkomen, bedenk dan wel dat Chlamydia zeer besmettelijk (meer dan 50% kans op besmetting) is en je dus gemakkelijk een vrouw kunt besmetten met risico voor haar op zeer ernstige gevolgen.

Dus ook voor zowel mannen als vrouwen bevelen we aan om regelmatig te laten testen bij veel wisselende seksuele contacten. Het kan via CheckYourself, makkelijk, veilig en anoniem. En Chlamydia is zo eenvoudig te behandelen met een antibioticum kuur!

De informatie in dit artikel is gebaseerd op de standaarden van het Nederlandse Huisarten Genootschap

Benieuwd hoe een CheckYourself test werkt? Download het gratis rapport

In het rapport zie je hoe de uitslagen van CheckYourself worden voorzien van algemene toelichting, maar ook van een persoonlijk advies om je verder te helpen. Zo weet je gelijk waar je bij ons aan toe bent.

Waarom CheckYourself?

  • Wij ondersteunen je door het hele proces
  • Meer dan een standaard preventietest
  • Persoonlijk test advies op jouw vraag
  • Eenvoudige afname thuis
  • Begrijpelijke uitslagen en toelichting
  • We respecteren en garanderen jouw privacy
  • Gecertificeerde laboratoria

Veelgestelde vragen

Het stresshormoon cortisol is cruciaal voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Lees in dit artikel hoe jij kan herkennen of je Cortisol levels onder controle zijn.
Het is algemeen bekend dat overgewicht een risico is voor je gezondheid maar er zijn andere factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven en gezamenlijk een groot risico vormen voor hart- en vaatziekten en diabetes. De volgende factoren spelen een belangrijke rol: schadelijk buikvet, te hoge bloeddruk, ongezond cholesterolgehalte door de verhouding van HDL en LDL lipoproteïnen, insulineresistentie (een hoog suikergehalte in het bloed) en een hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden). Doe hier een korte gezondheidscheck om je risico's in kaart te brengen.
Er zijn andere schildkliertesten die je kunt doen, maar het is wel verstandig om eerst te checken of je klachten met je schildklier te maken hebben.
CheckYourself gelooft in de waarden van gerichte testen om meer informatie over je gezondheid in kaart te brengen. Het is een puzzel die we samen met jou in gaan oplossen. De combinatie van je aanleg (DNA testen) en gericht functionele testen kunnen je inzichten geven die je zelf kan toepassen in je leven. Het gaat dus niet over ziektebeelden waar je zelf niets aan kan doen.
De uitslagen van Check Yourself zijn voorzien van voeding en lifestyle adviezen op maat. In sommige gevallen maken we gebruik van andere biomarkers dan de huisarts. Daarnaast focussen we op preventie en gebruiken wij streefwaarden i.p.v. referentiewaarden. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Ja, er zijn meerdere biomarkers die we een kaart kunnen brengen. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Vragen? Bel: +31850600578