Margaret

Mensen die afgelopen weekend de Nationale Gezondheidsbeurs bezochten, zijn zijn biologisch drie tot twaalf jaar jonger dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit metingen onder meer dan 800 beursbezoekers.

Een apparaat waarmee je binnen twaalf seconden je biologische leeftijd kunt bepalen? Jawel, het bestaat! Tijdens de Nationale gezondheidsbeurs 2017 hadden de standhouders van Life Unlimited en CheckYourself dit nieuwe medische snufje meegenomen: De AGE-reader. Advanced glycation endproducts ofwel AGEs zijn schadelijke stoffen die spontaan in het lichaam worden gevormd en die we met voeding binnenkrijgen. Ze dragen niet alleen bij aan hart- en vaatziekten, diabetes en nierfalen, maar ook aan rimpels… Naar mate we ouder worden, hopen zich meer van deze vervelende stofjes in ons lichaam op. Bij de een gaat dat harder dan bij de ander en dat hangt samen met je eet- en leefgewoontes.
Met de AGE-reader van Diagnoptics kun je snel en pijnloos vaststellen hoeveel AGEs zich hebben opgehoopt in de huid. Dankzij een groot onderzoek van de Universiteit van Groningen onder 150.000 mensen is precies bekend hoeveel AGEs er per leeftijd gemiddeld in de huid zitten. Zit jij daar volgens de AGE-reader onder, dan ben je biologisch jonger dan je kalenderleeftijd. Zit je erboven, dan ben je fysiek een stukje ouder.

Medewerkers van CheckYourself en journalisten van Life Unlimited hadden de AGE-reader naar de beurs meegenomen om het publiek een gratis test aan te bieden.
De belangstelling was groot! In totaal 808 nieuwsgierige beursbezoekers lieten hun ware leeftijd meten. De uitslag was opvallend: de biologische leeftijd van beursbezoekers was drie jaar jonger dan het landelijke gemiddelde! Hoe ouder de beursbezoeker, hoe beter de score: de biologische leeftijd van tachtigers was gemiddeld zelfs twaalf jaar jonger. Moleculair bioloog drs Marlisa Meijerink, medeoprichtster van CheckYourself: ‘Ik ben niet verrast dat fitte tachtigers die nog de naar een beurs komen een jongere biologische leeftijd hebben, de minder vitale leeftijdsgenoten zitten immers achter de geraniums of zijn mischien zelfs al overleden. Maar ook andere leeftijdscategorieën scoorden beduidend beter dan het landelijke gemiddelde:
– Beursbezoekers van 70 waren gemiddeld 10 jaar jonger
– Beursbezoekers van 60 jr waren gemiddeld 7 jaar jonger
– Beursbezoekers van 50 jr waren gemiddeld 3-4 jr jonger’

Volgens Pim Christiaans, hoofdredacteur van Life Unlimited, het nieuwe platform over healthy aging, vielen dergelijke uitslagen te verwachten: ‘Bezoekers van deze beurs zijn actief geïnteresseerd in gezondheid en zorgen beter dan gemiddeld voor zichtzelf. Ik zag daar heel wat jeugdige vijftigers en zestigers rondlopen. Deze uitslagen zijn een bevestiging van het feit dat mensen met een gezonde lifestyle lichamelijk minder snel verouderen.’

En waren er nog beursbezoekers met een te hoge biologische leeftijd? ‘Ja, dat zul je altijd zien,’ vertelt drs. Talitha ten Houte de Lange, ook moleculair bioloog en medeoprichters van CheckYourself. ‘Bij een hoge uitslag vroeg ik of de persoon in kwestie de waarde zelf verwacht had. Opvallend vaak paste de uislag bij hun persoonlijke verhalen die ze met ons deelden over hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. De enkelingen die nog niet onder medische behandeling stonden, hebben we aangeraden met hun uitslag naar hun huisarts te gaan voor nader onderzoek.’

Overigens is er hoop voor de mensen met een te hoge biologische leeftijd. Pim Christiaans – zelf 57 jaar – vertelt: ‘Ik begon drie jaar geleden met een uitslag die net iets boven gemiddeld lag. Ik heb toen maatregelen genomen die gericht zijn op het verminderen van AGEs in mijn voeding en mijn uitslag is nu onder gemiddeld. Ik heb daarmee letterlijk mijn veroudering kunnen vertragen. Daarmee zie je dat het nooit te laat is om aan healthy aging te beginnen en dat het écht werkt!’

Benieuwd hoe een CheckYourself test werkt? Download het gratis rapport

In het rapport zie je hoe de uitslagen van CheckYourself worden voorzien van algemene toelichting, maar ook van een persoonlijk advies om je verder te helpen. Zo weet je gelijk waar je bij ons aan toe bent.

Waarom CheckYourself?

  • Wij ondersteunen je door het hele proces
  • Meer dan een standaard preventietest
  • Persoonlijk test advies op jouw vraag
  • Eenvoudige afname thuis
  • Begrijpelijke uitslagen en toelichting
  • We respecteren en garanderen jouw privacy
  • Gecertificeerde laboratoria

Veelgestelde vragen

Het stresshormoon cortisol is cruciaal voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Lees in dit artikel hoe jij kan herkennen of je Cortisol levels onder controle zijn.
Het is algemeen bekend dat overgewicht een risico is voor je gezondheid maar er zijn andere factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven en gezamenlijk een groot risico vormen voor hart- en vaatziekten en diabetes. De volgende factoren spelen een belangrijke rol: schadelijk buikvet, te hoge bloeddruk, ongezond cholesterolgehalte door de verhouding van HDL en LDL lipoproteïnen, insulineresistentie (een hoog suikergehalte in het bloed) en een hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden). Doe hier een korte gezondheidscheck om je risico's in kaart te brengen.
Er zijn andere schildkliertesten die je kunt doen, maar het is wel verstandig om eerst te checken of je klachten met je schildklier te maken hebben.
CheckYourself gelooft in de waarden van gerichte testen om meer informatie over je gezondheid in kaart te brengen. Het is een puzzel die we samen met jou in gaan oplossen. De combinatie van je aanleg (DNA testen) en gericht functionele testen kunnen je inzichten geven die je zelf kan toepassen in je leven. Het gaat dus niet over ziektebeelden waar je zelf niets aan kan doen.
De uitslagen van Check Yourself zijn voorzien van voeding en lifestyle adviezen op maat. In sommige gevallen maken we gebruik van andere biomarkers dan de huisarts. Daarnaast focussen we op preventie en gebruiken wij streefwaarden i.p.v. referentiewaarden. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Ja, er zijn meerdere biomarkers die we een kaart kunnen brengen. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Vragen? Bel: 0652386460