Margaret

Wat is suikerziekte

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig voor allerlei belangrijke processen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn, water, koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Koolhydraten worden in het spijsverteringskanaal o.a. afgebroken tot glucose. De glucose wordt vervolgens via het bloed door het lichaam verspreid. Glucose wordt daarom ook wel bloedsuiker genoemd.
Om bloedglucose in je lichaam te brengen waar het nodig is (in de spier- en levercellen) is insuline nodig. Zonder het hormoon insuline komt de bloedglucose dus niet op de plekken waar het nodig is. Bij mensen met diabetes wordt te weinig insuline aangemaakt of de cellen zijn niet gevoelig genoeg voor insuline (noemt men ook wel insulineresistentie)

Waar wordt insuline aangemaakt?

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Insuline komt van het Latijnse woord “Insula”, de vertaling van Insula is eiland. De insuline wordt aangemaakt in de eilandjes van Langerhans in de Alvleesklier (de Pancreas). Ze heten Langerhans omdat ze in 1869 zijn ontdekt door de Duitse wetenschapper Paul Langerhans. Het worden eilandjes genoemd omdat het een groep cellen bij elkaar is die insuline maken en door de microscoop bekeken lijken het net allemaal eilandjes. Een volwassene heeft meer dan een miljoen van die eilandjes in zijn alvleesklier.

Hoe herken je diabetes?

Bij mensen met diabetes blijft er te veel bloedglucose in het bloed zitten, dit wordt namelijk niet afgevoerd naar de spier- en levercellen, gevolg is dat de bloedsuikerspiegel hoog blijft. Het lichaam heeft daar een noodsysteem voor, het wordt uitgescheiden door de urine. Normaal gesproken is het glucosegehalte van het bloed ca 0,1%. Bij een diabetespatiënt kan dit oplopen tot 1,6%. Als dit het geval is dan wordt de glucose met de urine uitgescheiden. Het is belangrijk dat die glucose ook uitgescheiden wordt omdat deze zeer schadelijk is voor de vaatwanden en de zenuwen. Mensen met diabetes moeten dus vaker plassen. In het laboratorium kan men de urine checken, als er glucose in voorkomt dan hebben we te maken met diabetes. Twijfelt u? Wij kunnen ook uw bloed testen door uw bloedglucose waarden te meten.

Andere symptomen van diabetes:

 • Veel drinken: Doordat je veel plast, krijg je ook meer dorst want je lichaam heeft vocht nodig.
 • Afvallen: Je lichaam krijgt niet de benodigde suikers en dus gaat je lichaam vet verbranden. Je kunt wel 15 kilo verliezen in 3 weken.
 • Acetonadem: Door de snelle vetverbranding komen er heel veel afvalstoffen vrij. Deze kan je lichaam niet meer afvoeren. Je adem gaat dan ook naar aceton ruiken.
 • Misselijk/ Moe: Dit kan komen door een te hoge bloedsuikerspiegel. De cellen krijgen niet genoeg energie terwijl de bloedsuikerspiegel hoog genoeg is. Maar het lichaam kan dit niet gebruiken als energie omdat de insuline ontbreekt.
 • Wazig zien: Men gaat wazig zien doordat er lekkage van de bloedvaten in het oog is. Dit gebeurt als men al langere tijd suikerziekte heeft.

Soorten diabetes

Diabetes Type 1:

Mensen met diabetes type 1 maken het hormoon insuline niet meer aan. Veel mensen met diabetes type 1 hebben geen insulineproducerende betacellen meer op de eilandjes van Langerhans. Ongeveer 1 op de 3 mensen met diabetes type 1 hebben nog wel betacellen maar het zijn er een stuk minder of ze zien er anders uit of ze maken geen insuline meer aan.
Hoe komt dit: het menselijk lichaam heeft een ingebouwd beveiligingssysteem. Als je bijvoorbeeld iets verkeerd gegeten hebt of een wondje hebt dan vallen deze antistoffen de bacteriën aan zodat deze verder geen schade aan je lichaam kunnen maken. Maar door een storing in het beveiligingssysteem worden er antistoffen gemaakt die ons eigen lichaam aanvallen. Dit gebeurt bij suikerpatiënten van het type 1. De cellen in de eilandjes van Langerhans zijn vernietigd door de antistoffen. Hierdoor maken deze eilandjes steeds minder insuline aan en op den duur maken ze helemaal geen insuline meer aan. Vaak kunnen mensen met diabetes type 1 hier dus niets aan doen.

Diabetes type 2

9 van de 10 mensen die suikerziekte hebben, hebben type 2. In veel gevallen komt het door een slechte levensstijl. Als je jarenlang te veel koolhydraten en suikers eet moet je veel insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. De insulinereceptoren krijgen continu te veel insuline en worden steeds ongevoeliger.

Mensen met overgewicht en een inactieve levensstijl lopen dus een verhoogd risico op diabetes. Veel mensen krijgen al verschillende problemen in het lichaam voordat ze diabetes krijgen. De combinatie van die risicofactoren noemt men ook wel metabool syndroom. Mensen met het metabool syndroom hebben een 3 tot 4 maal verhoogde kans op het ontstaan van diabetes type 2. Lees meer over het metabool syndroom en hoe je dit kunt voorkomen in ons gratis te downloaden e-zine

Twijfel je en wil je zeker weten of je geen diabetes hebt, doe dan onze test, wij kunnen uw bloedglucosewaarden meten.

Complicaties

Zeker de helft van alle diabetespatiënten krijgt te maken met bijkomende lichamelijk gevolgen. Deze ontstaan doordat je bloedsuikerspiegel jarenlang te hoog is. Te hoge bloeddruk en te veel ongezonde vetten in het bloed zijn bovendien ook slecht voor de organen, weefsels, bloedvaten en zenuwen. Lees meer hierover in ons e-zine

Verdere mogelijke complicaties zijn:

 • Aantasting van de ogen
 • Aantasting van de voeten
 • Aantasting van de zenuwen
 • Grotere kans op hart & vaatziekten
 • Maag- en darmproblemen
 • Verslechterde nierfunctie
 • Verandering in de hersenen
 • Vermoeidheid
 • Sexuele problemen
 • Problemen met de gewrichten
 • Depressie
 • Huidklachten
 • Gehoorschade
 • Ontstekingen van tandvlees en wondjes

Dit zijn genoeg redenen om alert te zijn op diabetes en zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Benieuwd hoe een CheckYourself test werkt? Download het gratis rapport

In het rapport zie je hoe de uitslagen van CheckYourself worden voorzien van algemene toelichting, maar ook van een persoonlijk advies om je verder te helpen. Zo weet je gelijk waar je bij ons aan toe bent.

Waarom CheckYourself?

 • Wij ondersteunen je door het hele proces
 • Meer dan een standaard preventietest
 • Persoonlijk test advies op jouw vraag
 • Eenvoudige afname thuis
 • Begrijpelijke uitslagen en toelichting
 • We respecteren en garanderen jouw privacy
 • Gecertificeerde laboratoria

Veelgestelde vragen

Het stresshormoon cortisol is cruciaal voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Lees in dit artikel hoe jij kan herkennen of je Cortisol levels onder controle zijn.
Het is algemeen bekend dat overgewicht een risico is voor je gezondheid maar er zijn andere factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven en gezamenlijk een groot risico vormen voor hart- en vaatziekten en diabetes. De volgende factoren spelen een belangrijke rol: schadelijk buikvet, te hoge bloeddruk, ongezond cholesterolgehalte door de verhouding van HDL en LDL lipoproteïnen, insulineresistentie (een hoog suikergehalte in het bloed) en een hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden). Doe hier een korte gezondheidscheck om je risico's in kaart te brengen.
Er zijn andere schildkliertesten die je kunt doen, maar het is wel verstandig om eerst te checken of je klachten met je schildklier te maken hebben.
CheckYourself gelooft in de waarden van gerichte testen om meer informatie over je gezondheid in kaart te brengen. Het is een puzzel die we samen met jou in gaan oplossen. De combinatie van je aanleg (DNA testen) en gericht functionele testen kunnen je inzichten geven die je zelf kan toepassen in je leven. Het gaat dus niet over ziektebeelden waar je zelf niets aan kan doen.
De uitslagen van Check Yourself zijn voorzien van voeding en lifestyle adviezen op maat. In sommige gevallen maken we gebruik van andere biomarkers dan de huisarts. Daarnaast focussen we op preventie en gebruiken wij streefwaarden i.p.v. referentiewaarden. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Ja, er zijn meerdere biomarkers die we een kaart kunnen brengen. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Vragen? Bel: +31850600578