Robert

Metabool Syndroom een epidemie?

Het lijkt wel of we collectief onze kop in het zand steken voor de grootste bedreiging van onze volksgezondheid:
Metabool syndroom, obesitas, diabetes en hart & vaatziekten nemen wereldwijd een epidemische omvang aan en zijn een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. In Nederland heeft bijna 30%  tussen 30-70 jaar het Metabool Syndroom (RIVM). Deze percentages nemen toe met de leeftijd: tussen 60-70 jaar heeft bijna de helft van Nederland deze aandoening! Zo heeft ook bijna de helft van de Nederlanders overgewicht of is obese. Deze aantallen blijven stijgen, ook op steeds jongere leeftijd. Daarnaast hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes, iets meer mannen dan vrouwen, en nog eens 750.000 Nederlanders lopen een groot risico om diabetes te krijgen. Van hen krijgt een derde binnen zes jaar diabetes! Het schetst geen rooskleurig beeld van onze volksgezondheid.

En al deze aandoeningen gaan gepaard met een verminderde kwaliteit van leven!

Mijn verhaal

In 2008 was ik zelf (Talitha) zonder het te beseffen ook één van de vele Nederlanders met een verhoogd risico op hart- & vaatziekten. Dankzij een ingrijpende wake-up call kreeg ik de kans om mijn leven te beteren. Daarna ben ik mij gaan verdiepen in de effecten van voeding & leefstijl op de gezondheid. Als moleculair bioloog ligt dat onderwerp dicht bij mijn interesses. Nu in 2017 voelt het leven een stuk beter, ik eet gezonder en neem ter aanvulling enkele supplementen. Ik probeer veel te bewegen, ook al is dat soms moeilijk te combineren met het runnen van ons online bedrijf CheckYourself. Ben ik nu een supermens? Nee hoor helemaal niet, ik smokkel af en toe en geniet daar dan uitbundig van en voel me de volgende dag even heel vervelend. Ben je eenmaal afgekickt van de verslaving aan voedingsmiddelen zoals suiker, gluten, koemelk, alcohol, frisdrank of junkfood, dan ga je duidelijk voelen hoe je lichaam en geest hier positief op reageren.

Hoe gezonder je eet en leeft, hoe minder je naar slechte voeding verlangt en hoe lekkerder gezonde voeding smaakt

Wat is metabool syndroom?

Metabool Syndroom is op zich geen aandoening. Het is de medische definitie van een combinatie van risicofactoren die tezamen aangeven dat je een verhoogd risico hebt op diabetes type 2, hart- & vaatziekten en nierziekten. Deze risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, verstoorde vethuishouding, verhoogd glucose en overgewicht. Meerdere oorzaken dus, die elkaar ook nog eens kunnen versterken. Uit de verschillende definities voor metabool syndroom die we in de literatuur tegenkomen volgen wij hier de meest gangbare definitie met 5 risicofactoren:

 1. Verhoogde nuchtere bloedglucosewaarden (mannen en vrouwen ≥ 5,7 mmol/l, of medicatie),
 2. Verhoogde bloeddruk (mannen en vrouwen ≥ 130/85 mm Hg of medicatie),
 3. Laag HDL-cholesterol (mannen ≤1,04 mmol/l; vrouwen ≤ 1,29 mmol/l),
 4. Verhoogde triglyceriden (mannen en vrouwen ≥ 1,7 mmol/l),
 5. Verhoogde middelomvang (mannen > 102 cm; vrouwen > 88 cm).

Als er drie of meer van deze risicofactoren gelijktijdig optreden spreken we van metabool syndroom. Soms ook wel insuline resistentie syndroom genoemd. Wil jij zeker weten of je een verhoogd risico loopt op het metabool syndroom, checkyourself met 1 van onze testpakketten.

Risicofactoren metabool syndroom: diabetes en hart & vaatziekten

Daarnaast zijn er andere risicofactoren die geen deel uitmaken van de definitie van metabool syndroom maar die zeker ook een grote rol spelen, zoals chronische ontstekingen, roken, gebrek aan lichamelijke activiteit, genetische factoren en een verhoogd totaal cholesterol.

Mensen met het Metabool Syndroom hebben een 3 tot 4 maal verhoogde kans op het ontstaan van type 2 diabetes en een 2 tot 3 maal verhoogde kans op het ontstaan van hart- & vaatziekten.

Heb je onze online CheckYourself ‘Metabool Syndroom Test’ nog niet gedaan? Klik dan hier. Indien je scoort op drie of meer risicofactoren, dan adviseren we je om in ieder geval een afspraak met je arts te maken. Of je nu veel of weinig risico hebt, voor iedereen geldt dat je veel baat kan hebben aan een gezonde leefstijl en voeding. In ons digitale magazine dat speciaal gewijd is aan dit onderwerp vind je heel veel informatie over de oorzaken van metabool syndroom maar ook wat je er zelf preventief aan kunt doen om gezonder langer te leven. Je kunt dit e-zine bij ons gratis en vrijblijvend aanvragen en downloaden. Ons doel is namelijk om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het maken van gezonde keuzes. Ons credo is:

“voorkomen is beter dan genezen”

en

“meten is weten”

 

Benieuwd hoe een CheckYourself test werkt? Download het gratis rapport

In het rapport zie je hoe de uitslagen van CheckYourself worden voorzien van algemene toelichting, maar ook van een persoonlijk advies om je verder te helpen. Zo weet je gelijk waar je bij ons aan toe bent.

Waarom CheckYourself?

 • Wij ondersteunen je door het hele proces
 • Meer dan een standaard preventietest
 • Persoonlijk test advies op jouw vraag
 • Eenvoudige afname thuis
 • Begrijpelijke uitslagen en toelichting
 • We respecteren en garanderen jouw privacy
 • Gecertificeerde laboratoria

Veelgestelde vragen

Het stresshormoon cortisol is cruciaal voor je energie en gezondheid maar als het uit balans is, ben jij dat ook. Lees in dit artikel hoe jij kan herkennen of je Cortisol levels onder controle zijn.
Het is algemeen bekend dat overgewicht een risico is voor je gezondheid maar er zijn andere factoren die ook een verhoogd risico kunnen geven en gezamenlijk een groot risico vormen voor hart- en vaatziekten en diabetes. De volgende factoren spelen een belangrijke rol: schadelijk buikvet, te hoge bloeddruk, ongezond cholesterolgehalte door de verhouding van HDL en LDL lipoproteïnen, insulineresistentie (een hoog suikergehalte in het bloed) en een hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden). Doe hier een korte gezondheidscheck om je risico's in kaart te brengen.
Er zijn andere schildkliertesten die je kunt doen, maar het is wel verstandig om eerst te checken of je klachten met je schildklier te maken hebben.
CheckYourself gelooft in de waarden van gerichte testen om meer informatie over je gezondheid in kaart te brengen. Het is een puzzel die we samen met jou in gaan oplossen. De combinatie van je aanleg (DNA testen) en gericht functionele testen kunnen je inzichten geven die je zelf kan toepassen in je leven. Het gaat dus niet over ziektebeelden waar je zelf niets aan kan doen.
De uitslagen van Check Yourself zijn voorzien van voeding en lifestyle adviezen op maat. In sommige gevallen maken we gebruik van andere biomarkers dan de huisarts. Daarnaast focussen we op preventie en gebruiken wij streefwaarden i.p.v. referentiewaarden. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Ja, er zijn meerdere biomarkers die we een kaart kunnen brengen. In dit blog lichten we alles hierover toe.
Vragen? Bel: +31850600578